Huolella käsityönä valmistetusta ja juuri tilan tunnelmaan, tyyliin ja omiin toiveisiin sopivasta ruukusta haluaa luonnollisesti pitää mahdollisimman hyvää huolta. Parhaimmillaan ruukku kulkee mukana elämäntilanteesta ja kodista toiseen.
Lähtökohtaisesti ruukusta huolehtiminen ei vaadi mahdottomuuksia. Tärkeintä on varmistaa, että ruukku sopii sille suunniteltuun paikkaan ja huolehtia ruukulle tarvittaessa suojaisa säilytyspaikka talven yli. Jos ruukussa on kasvi, kannattaa huomioida, että ruukku on tarpeeksi iso kasvin juurille - näin sekä kasvi että ruukku voivat paremmin.
Ruukkujen talvehtiminen - sisätiloihin suojaan
Ruukku on valmistettu luonnonmateriaalista, joka ei välttämättä kestä kaikista ankarimpia sääolosuhteita. Syksyn edetessä kannattaakin miettiä, voisiko pienemmät, helposti siirrettävät ruukut viedä sisätiloihin tai kylmään varastoon suojaan.
Jos ruukku on mahdollista säilyttää sisätiloissa, on siirto hyvä hetki puhdistaa ruukku. Lasitetuille ruukuille riittää usein kostealla kankaalla pyyhkiminen. Terrakottaruukut ja muut pinnaltaan karheat ruukut voi suihkuttaa ja puhdistaa pehmeällä harjalla. Puhdistuksen jälkeen ruukun voi nostaa ylösalaisin säilytykseen, jos sitä ei halua pitää esillä.
Ruukkujen talvehtiminen - tee näin, jos haluat pitää ruukun ulkona
Yhä useammin ruukkujen halutaan koristavan terassia tai pihaa vuoden ympäri, ja silloin ruukun valitseminen tulee aloittaa olosuhteisiin sopivien ruukkujen kartoittamisella. Vain tietyt ruukut on tarkoitettu huomattaviin lämpötilavaihteluihin, tuuleen ja myrskyyn. Suuri osa Cigale & Fourmin ruukuista kestää kuitenkin myrskyisimmätkin olosuhteet ulkona - tutustu esimerkiksi Domanin ja Poggi Ugon ulkoruukkuvalikoimaan! Jos ruukkua pitää ulkona ympäri vuoden, kannattaa se kuitenkin valmistella talven varalle.
Neljä neuvoa ruukkujen talvehtimiseen ulkona
- Valitse sijainti huolella! Kun ruukku jää ulos, huolehdi ensimmäisenä, että se on tasaisella ja suhteellisen kovalla alustalla. Älä sijoita ruukkua esimerkiksi räystään alle, josta sen päälle tippuu jatkuvasti vettä, lunta tai jäätä. Myös aurausreitit kannattaa huomioida, kun miettii ruukulle sopivaa, suojaisaa paikkaa.
- Huolehdi, ettei ruukun pohjassa oleva reikä tukkiudu. Jos istutat ruukkuun kasvin, laita pohjalle kupera elementti tai vaihtoehtoisesti ohut kangas, ruukkusoraa, ohut kangas ja vasta näiden kerroksien päälle multaa ja kasvi. Näin juuret hengittävät ja vesi pääsee valumaan.
- Erittäin kylmissä olosuhteissa ja lämpötilojen vaihdellessa paljon suosittelemme, että suojaat ja eristät ruukun esimerkiksi huovalla tai muulla vastaavalla kankaalla.
- Kun ruukku on löytänyt paikkansa, ota aluslautanen pois ja aseta ruukun alle ruukkutassut, jotta vesi pääsee valumaan vapaasti pois jäätymättä ruukkuun.
Lue myös: Kaikki ruukuista - näin valitset täydellisen ruukun!
Kauniit ja käytännölliset ruukkutassut
Ruukkutassut ovat sekä käytännöllisiä että kauniita. Näyttävän ilmeen lisäksi ruukkutassuilla on tärkeä rooli ruukun kestävyyden kannalta. Ne myös ylläpitävät terassin kuntoa.
Ruukkutassujen ansiosta vesi pääsee valumaan vapaasti ruukun pohjasta. Se on erityisen tärkeää pakkasilla, jotta vesi ei jäädy ruukkuun. Samalla ruukkutassut varmistavat, että ilma pääsee kiertämään ruukun pohjasta vapaasti, eikä ruukku joudu muhimaan kosteassa maassa.
Ruukkutassut ylläpitävät myös terassin kuntoa. On tavallista, että ruukku jättää alleen kehän. Tällaiset jäljet terassimateriaalissa voidaan välttää ruukkutassujen avulla.
Ruukkutassuja käytetään niiden varsinaisessa tehtävässä ulkona, mutta sisätiloissa niiden avulla voidaan luoda entistäkin näyttävämpiä yksityiskohtia. Sisällä ruukkutassuja hyödynnetäänkin sisustuksen viimeistelevänä elementtinä - ruukkutassut nostavat ja korostavat ruukkua ja luovat ylellistä tunnelmaa tilaan. Tutustu näyttäviin vaihtoehtoihin!
Näillä vinkeillä vaalit ruukkuasi vuodesta toiseen. Vastaamme myös mielellämme kaikkiin ruukkujen huoltamisessa askarruttaviin asioihin. Tervetuloa keskustelemaan myymäläämme tai ota yhteyttä! info@cigalefourmi.com
Rakkaudella
Team Cigale & Fourmi